matochrecepttillvardags.blogg.se

Precis som det låter. Helt vanlig och enkel mat till ett överkomligt pris, som vem som helst kan klara utan en massa krångel. Inga tjusigt upplagda pyttesmå portioner för dyra slantar här inte, däremot förvaltar jag morotsslantarna med varsam hand.

Bästa knäckebrödet

Publicerad 2014-01-14 22:32:00 i Allmänt, Baka,

  • 2 dl   grovt rågmjöl  
  • 2 dl   havregryn  
  • 1  dl   solrosfrön  eller havre 
  • 1 dl   rågflingor  
  • 0,5 dl   sesamfrön 
  • 3 msk krossat linfrö 
  • 1 tsk   salt  
  •  2 tsk hel kummin
  • 2 tsk fänkål
  • 3,5 dl  kokande vatten
  • rapsolja att smörja händer, kruskavel och deg med under kavling
  • silikonbakunderlägg

1. Blanda allt väl och låt svälla i 5 minuter.

2. Tryck ut degen med inoljade händer på ett silikonbakunderlägg. Lägg över ett annat silikonbakunderlägg och pressa ut degen tunt med kruskavel. Tag bort det övre bakunderlägget och kavla lätt med kruskaveln.

3. Grädda i 175 grader ca 15 minuter sänk till 125 gradig ugn, grädda ytterligare 1 1/2 timma i 125 grader. Skifta plåtarna efter halva tiden. Om man har varmluftsugn kan man ha 125 grader hela tiden (1 1/2 timme) och då behöver man ju inte byta plats på plåtarna.

Det gör inte så mycket om man glömmer plåtarna i ugnen en stund (dock inte för länge i 175-200 grader för då kan dom bli brända).

originalrecept Eremiten http://www.kokaihop.se/recept/knackebrod-10

I skolan hade vi jäst i knäckebrödet. Det behöver man alltså absolut inte ha! Brödet blir visserligen sprödare och skörare utan, men också godare och mer knaprigt utan jäst.

Man kan variera med olika sorters mjöl och fröer. Mängden är inte heller så petnoga, bara att spä med lite mer vatten om man tar nån dl mer mjöl eller gryn.

 
 

Här var det snudd på att jag brände bröden... de stod i över en timme i 200 grader!!! glömde sänka temperaturen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela