matochrecepttillvardags.blogg.se

Precis som det låter. Helt vanlig och enkel mat till ett överkomligt pris, som vem som helst kan klara utan en massa krångel. Inga tjusigt upplagda pyttesmå portioner för dyra slantar här inte, däremot förvaltar jag morotsslantarna med varsam hand.

Äggig kunskap

Publicerad 2014-02-06 21:11:00 i Allmänt,

  • Ägg måste alltid finnas hemma
  • Ägg på hotell går oftast knappt att äta. Antingen är de för löskokta eller för hårdkokta, sällan så där femminuters mittemellan som man helst vill ha dom.
  • Ägg är billigt och nyttigt
  • Ägg håller länge
  • Ägg håller längre i kylskåp
  • Ägg som är dåliga har man råd att kasta och dom SKA kastas
  • Ägg som är gamla kan man bli väldigt magsjuk av
  • Ägg som är gamla luktar oftast illa
  • Ägg som sjunker till botten är färska
  • Ägg som flyter är gamla
  • Ägg som det inte går att separera gula och vita av är oftast dåliga
  • Äggulor är ofta viktiga i goda såser
  • Äggvitorna kan man spara till maräng, gratäng eller frityrsmet
  • Äggulor till majonnäs ska vara rumstempererade (det blir dom nästan bara av att man delar dom med händerna) och vispas frenetiskt medan man väldigt försiktigt droppar i pytte lite rapsolja (billigt, nyttigt, saknar bismak till skillnad från olivoljan och även nötallergiker tål det) till att börja med, sen succesivt lite mer medan man fortsätter att vispa ihärdigt. (När man vispar så gör man det i en rundbottnad lagom stor (=ganska liten skål) på en fuktig handduk eller vettexduk, så att skålen står stadigt medan man vispar.) Då ser man att det tjocknar och när det skär sig ordentligt är man på rätt väg, bara att vispa på så att det blir en tjock glansig kräm, så tjock att man kan ställa vispen ovanpå! innan man har i resten av ingredienserna. En god majonnäs måste smakas av, ofta flera gånger.
  • Ägg är ett av de mest användbara viktiga goda livsmedel som finns.
 

Kommentarer

Postat av: Min Lilla Kokvrå

Publicerad 2014-02-07 06:33:19

Hej där,

jag tror du glömde en punkt ;) nämligen hur man enkelt separerar äggulan från vitan.

http://minlillakokvra.blogspot.se/2014/01/en-liten-lektion-i-hur-man-enkelt.html

Tjing!
Birgitta

Svar: Tack för länken. Roligt och fyndigt sätt!!! finns ju flera sätt... det tog jag som så självklart att jag missade det. När jag var liten fick jag lära mig att använda äggskalshalvorna till hjälp. Numera tar jag ägget i handen... och om jag ska ha många ägg tar jag en mellanskål om ifall jag skulle misslyckas med något. Det är ju extra viktigt om man ska ha äggvitorna till maräng.
.
Maria Gutebring

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela