matochrecepttillvardags.blogg.se

Precis som det låter. Helt vanlig och enkel mat till ett överkomligt pris, som vem som helst kan klara utan en massa krångel. Inga tjusigt upplagda pyttesmå portioner för dyra slantar här inte, däremot förvaltar jag morotsslantarna med varsam hand.

Guldris

Publicerad 2013-12-28 23:53:00 i Allmänt, Ris, pasta, potatis,

Om man ska ha lax eller skaldjur t.ex till  till nyårssupén och ändå vill ha något varmt lite matigt till så kan jag rekommendera Guldriset.
 
 

 Riset:

• 2 dl basmatiris
• 4 dl vatten
• 1 finhackad lök
• 1 msk smör + 1 msk rapsolja
• 1tsk salt
• 1 msk gurkmeja

Hacka löken och fräs den tillsammans med smör, olja, salt och gurkmeja tills den börjar mjukna. Häll på vatten och ris och se till att det kokar upp ordentligt.  Lägg på lock och låt stå på avstängd platta i 20 minuter.

Aioli: • 2 äggulor • 1 dl rapsolja • 1 finhackad lök • 3 vitlöksklyftor • 1msk citronsaft • 1 krm salt  • 1 skvätt flytande Habanero

Äggvitevisp: • 2 hårt vispade äggvitor • 1 påse parmesanliknande ost

Sätt ugnen på 200°. En ugnsfast form (jag hade en teflonform 22x29 cm). Ställ en rundbottnad skål på en fuktig vettexduk. Rör äggulorna kraftigt och droppa först försiktigt ner rapsoljan, när det börjar tjockna strila ner rapsoljan lite snabbare efter hand, tills det blir en tjock och fin majonnäs. Häll i citron, pressa i vitlök och krydda med salt och Habanero eller cayennepeppar, smaka av efter hand. Vispa äggvitorna till hårt skum och häll i en påse parmesanliknande ost, eller riv i äkta om du har. Vänd försiktigt i osten. Nu måste riset vara färdigt. Häll det i en ugnsfast form. Bred på aiolin och sedan äggviteskummet och grädda i 200 grader, strax under mitten i ugnen i ca 20 minuter. Servera med kött, fisk, grönsaker, som ensamrätt med lingonsylt eller som efterrätt med vispad grädde och sylt.

 
 
 

Guldris

Se fler recept från Blåbärsmamma på kokaihop.se.

Resterna kan man sedan värma och ha skinka till eller lingonsylt.
 
 

Kommentarer

Postat av: rememberthiis.blogg.se

Publicerad 2013-12-29 00:12:56

mums :D

Svar: Ja, det är riktigt gott :)
Maria Gutebring

Postat av: Amanda

Publicerad 2014-01-01 18:03:47

Oj, det här har jag aldrig hört talas om innan! Verkar riktigt spännande :)

Svar: Ja, det är både praktiskt och gott :)
Maria Gutebring

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela