matochrecepttillvardags.blogg.se

Precis som det låter. Helt vanlig och enkel mat till ett överkomligt pris, som vem som helst kan klara utan en massa krångel. Inga tjusigt upplagda pyttesmå portioner för dyra slantar här inte, däremot förvaltar jag morotsslantarna med varsam hand.

Pulled Pork Experiment

Publicerad 2013-12-31 15:24:00 i Amerikanska smaker,

 
 
Har precis förberett mitt livs första Pulled Pork och använt mig av Allt om Mats recept, fast jag stökat om lite som vanligt. Jag har 1 msk vanligt salt och 0,5 msk röksalt + 1 kork Hickory och så har jag chilipulver istället för cayennepeppar och 1,5 msk farinsocker och i såsen har jag Habanero istället för tabasco och 0.75 dl vitvinsvinäger istället för 0,5 dl äppelcidervinäger. Köttet kommer att ligga kallt i kylen tills vi går och lägger oss, troligen vid 1-tiden i natt, så det blir drygt 10 timmar istället för 12 och så kommer det nog få stå i ugnen nån timme mer än 8 timmar... beror på när vi vaknar.
 
 
 

Pulled pork

1 1/2 kilo  fläskkarré

5  vitlöksklyftor

1 1/2 msk  paprikapulver

1 msk  farinsocker

1 msk  stött spiskummin

0,5 msk  salt

1 msk röksalt

1 1/2 tsk  chilipulver

 

--------------------------------- Sås

2 dl  ketchup

1/2 dl  vitvinsvinäger

1/2 dl  farinsocker

1 msk  worcestersås

1/2 tsk  Habanero (stark pepparsås)

1/2 tsk  salt

2 krm  nymald svartpeppar

Tillagning

1. Stick i köttet med en gaffel (för att kryddorna ska kunna ta sig in). Skala och finhacka vitlöken. Blanda med paprikapulver, farinsocker, spiskummin, flingsalt och cayennepeppar och gnid in köttet. Lägg i en ugnssäker form. Täck med plast. Låt stå ca 12 timmar i kylen.

2. Sätt ugnen på 125 grader. Ta bort plasten från köttet och ställ det mitt i ugnen. Låt stå ca 8 timmar.

3. Sås: Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt den koka upp. Låt koka ca 3 min och låt sedan såsen kallna.

4. Pensla köttet 3–4 gånger med såsen när ca 1 timme återstår av tillagningstiden. Ta ut och riv köttet i bitar med gafflar.

Nästa gång jag gör det här så blir det med 2 dl passerad tomat istället för ketchup och ganska mycket mer kryddor i såsen istället.

  
Pulled Pork passar lika bra att göra till många som till enmanshushållet. Bara att stoppa lagom mängd köttstrimlor i en fryspåse och in med påsarna i frysen, sen blir det många goda måltider, bara att komplettera och variera på olika sätt. PP är superbra!
 
 
 

Världens godaste skaldjurssås

Publicerad 2013-12-31 13:56:00 i Allmänt, Sås-röra-dip,

Står i kylen för att blandas med krabbkött och inkråmet av två bakade potatisar, senare mot aftonen.
  • 1 dl gräddfil
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl rapsolja
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk citronpeppar
  • 1 msk riven pepparrot
  • 1 pkt fryst dill
Vispa 2 äggulor och droppa försiktigt i olja, sen mer till en majonnäsbas. Tillsätt övriga ingredienser och ställ kallt.

Inhandlat tokmycket fläskkött

Publicerad 2013-12-30 22:07:00 i Allmänt,

för oss två egentligen, så det mesta måste frysas ner imorgon. En tredjedel av fläskkarrén ska jag i alla fall behålla uppe och lägga i marinad, som sedan ka bli min första pulled pork och lite av fläsket måste vi också ha kvar i kylen, eftersom det är sambons favorit nummer 1.
 

Enda problemet med fläskköttet är att det är rimmat, alldeles för mycket rimmat, även när det sägs lättrimmat, för vår smak, så den här gången blir det att blötlägga några timmar före.
 
Fläskkarrén är egentligen utgånget dum på, det såg jag inte, men eftersom endast en liten del skall börja tillagas inom någon dag och resten ska frysas så spelar det ju ingen roll.
 
Såstillsatser är en favorithylla för mig och den här gången föll ögonen på en obeprövad spänning Smoked Hickory. Jag vet att jag hört talas om det och bara namnet får mig att tänka på en brunstig tjur. Vi hade stött på bekanta i affären och jag fick veta att jag inte var ensam om att gilla denna hylla och joo, den ÄR kraftfull och bör blandas med farin, honung eller liknande och andra ingredienser till en mild och god marinad, sen tar man i bara lite...( bäst att pröva försiktigt och smaka av efter hand). Kan bli en kul grej till min pulled pork ju!
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela